Sve što ste željeli znati o igrama o uživljavanje u uloge, a niste se usudili pitati, pročitajte ovdje. Javite nam ukoliko je još nešto ostalo nejasno!

ŠTO SU IGRE S UŽIVLJAVANJEM U ULOGE?

Društvene igre koje nude jedinstveno iskustvo: uživljavanje u određenog junaka/junakinju i uranjanje u novi, drukčiji svijet. Pripadaju rodu LARP igara (skraćenica za Live Action Role Playing), odnosno igranje uloga uživo. Odvijaju se u realnom vremenu i prostoru te u neposrednoj interakciji s drugim igračima.

KAKO TO IZGLEDA?

Probajte zamisliti kako sudjelujete u kazališnoj predstavi ili filmu. No, ne morate znati glumiti, niti pamtiti unaprijed napisane dijaloge.

Priča nastaje i razvija se tijekom igre. Njezin ishod ovisi o tome što ćete vi poduzeti i smisliti.

Za razliku od filma ili kazališta, nema publike - odnosno, jedina publika su sami sudionici.

KOLIKO TRAJE JEDNA IGRA?

Ovisi o igri. Neke traju dva, neke tri, a neke i do pet sati.

TKO MOŽE SUDJELOVATI?

Općenito govoreći, ograničenja nema: mogu igrati i mladi i stari, muškarci i žene, potpuni početnici i iskusni igrači... Ipak, treba imati na umu kako nisu sve igre u našoj ponudi tematski primjerene svim uzrastima. Neke su namijenjene starijima od 18 godina. Niste sigurni je li igra koju želite igrati primjenena vašoj dobi? Pitajte nas!

 

Famiglia Bonifacio:  Il Primo  Izvedba igre održana u Zagrebu, 2016. Foto:  Edita Sentić

Famiglia Bonifacio: Il Primo
Izvedba igre održana u Zagrebu, 2016.
Foto: Edita Sentić

ZAR TO NIJE SAMO ZA ZALJUBLJENIKE U RAČUNALNE IGRE I FANTASTIKU?

Ne. U dobroj igri može uživati bilo tko s dovoljno mašte i dobre volje. Ima nas raznih – učenika, studenata, profesora, inženjera, pedagoga, psihologa, novinara, programera, slikara, kinooperatera, knjižničara…

Dosad smo u našim igrama ugostili igračice i igrače stare između 13 i 60 godina. 

MORAM LI ZNATI GLUMITI?

Igra ne zahtijeva nikakvo glumačko iskustvo. Jednostavno se opustite, uživite u zadanog junaka/junakinju i prepustite igri da vas vodi svojim tijekom.

Dovoljno je zamisliti što bi učinila osoba čiju ulogu igrate i onda tako postupati. Glumački dar može biti korisan, kao i bilo koje druge vještine. No, nitko vas neće ocjenjivati po njima. Igramo se kako bi se zabavili.

Famiglia Bonifacio:  Il Primo  Izvedba igre održana u Zagrebu, 2016. Foto:  Edita Sentić

Famiglia Bonifacio: Il Primo
Izvedba igre održana u Zagrebu, 2016.
Foto: Edita Sentić

NEMAM NIKAKVOG ISKUSTVA S OVAKVIM IGRAMA. JE LI TO PROBLEM?

Prethodno iskustvo nije potrebno, igre su prikladne za potpune početnike. U nekim od igara poznavanje nordijske mitologije, načina na koji mafija funkcionira, svijeta Ratova zvijezda i tome slično će obogatiti iskustvo igranja. Ali nije nužno kako bi mogli sudjelovati. 

MORAM LI SAM IZMISLITI LIKA KOJEG ĆU IGRATI?

Ne. Likovi su u naprijed pripremljeni i bit će vam dodijeljeni na licu mjesta. 

TREBAM LI SE KOSTIMIRATI?

Većina igara koje smo vam pripremili ne zahtijevaju kostime. Ako je dress code nužan, to je posebno istaknuto u najavi.

BOJIM SE DA SE NEĆU SNAĆI U IGRI

Vjerujemo. No, lakše je i jednostavnije nego što mislite. Sve što trebate je dobra volja, malo mašte i spremnost da na neko vrijeme postanete netko drugi.

VOLJELA BIH SUDJELOVATI, ALI MALO MI JE NEUGODNO

Svi smo to prošli. I nismo požalili. :) Dođite i isprobajte. Više od devedeset posto novih igrača nam je reklo da su se odlično proveli, stekli uzbudljivo iskustvo, upoznali zanimljive ljude... I žele ponovno igrati!

MOGU LI VIDJETI FOTKE S IZVEDBE NEKE IGRE?

Naravno. Na primjer, pogledajte fotografije Edite Sentić s izvedbe igre održane u svibnju 2016. godine u Kino Klubu Zagreb.

 

Ukoliko nismo odgovorili na sva pitanja koja su vas zanimala, cimnite na e-mail ili zovnite na broj 099/611 40 91 (Miroslav Wranka) te 098/965 27 46 (Matija Mihoković). Može i preko Facebooka, ako vam je tako zgodnije.