Afrika

Sahara služi kao velika razdjelnica glavnih magijskih tradicija Afrike.

 
 
afrika čarobnjak 2_mini_mini.jpg

Sjeverno i južno od Sahare

Područja sjeverno od velike pustinje nalaze se pod utjecajem vladajućih faraonskih dinastija, ritualizirane teokracije i strogo određenih povlastica, dužnosti i običaja.

Od Sahare pa južnije magijske tradicije su puno raznolikije i razlomljenije, s velikim razlikama u doživljaju svijeta i magijskih moći između, primjerice, pustinjskih pastirskih nomada i lovačko-sakupljačkih skupina tropskih predjela.

To je skup magijskih tradicija koje su dominirane šamanizmom i elementalnom magijom (kontrola elemenata kao izvor moći).

Ne dijele magiju po izvoru ili neposrednom utjecaju na pozitivnu i negativnu, pa je dosta česta otvorena upotreba crne magije. "Dobro" ili "zlo" prosuđuju po krajnjem učinku primjenjene magije, pa crnu magiju ne poistovjećuju automatski s nečim lošim.

 
afrika čarobnjak_mini_mini.jpg

Stalni sukobi oko moći

Zbog snažne podjele među strujama i tradicijama Afrika do danas nema ujedinjeno tijelo na razini kontinenta. Faraoni trajno pokušavaju proširiti svoje područje utjecaja daleko van službenog prostora kojime vladaju, a druge skupine se tim pokušajima pridružuju ili protive ovisno o trenutnim odnosima moći.

Pod faraonskim pritiskom i zbog relativno nerafinirane tehnike korištenja magijske energije egipatski južni susjedi bili su primorani sve intenzivnije crpiti svoje centre moći. S vremenom je to dovelo do njihovog presušenja i uzrokovalo je katastrofalno širenje Saharske pustinje.

Piramide su građene kao velike sabirnice moći u pokušaju da se zaustavi dezertifikacija, ali ne samo da nisu uspjele u tom naumu nego su ga i ubrzale. Umjesto otpuštanja magijske aure nastavile su tisućljećima upijati svu magijsku energiju. Nitko ne zna kamo ta energija odlazi, hoće li ju piramide ikada prestati upijati i ako prestanu - što će se onda dogoditi. Upravo zato nitko dosad nije pokušao njihovo djelovanje prijevremeno zaustaviti.

 
Foto: Philip Pikart/Wikipedia

Foto: Philip Pikart/Wikipedia

Znameniti čarobnjaci kroz povijest

Haile Selassie, Nefretiti