Jarovit.jpg

Jarovit

Jarovit je Perunov deseti sin, rođen zadnjeg dana veljače te otet iste noći, žrtva neprestane borbe za prevlast između Peruna i Velesa, boga podzemlja. Otmičar Veles poveo ga je sa sobom te odgojio kao vlastitog sina. Jarovit je godinama bio zatočen u podzemlju, gdje nije imao puno drugog posla nego isprobavati svakakve magičen eksperimente. Toliko je postao vješt u upravljanju magičnim silama da se napokon uspio usprotiviti Velesu te pobjeći iz zatočeništva.

Prva osoba koju je susreo bila je Morana. Zbog njihovog kompliciranog i burnog odnosa, Jarovit je prisiljen svake godine nekoliko mjeseci provoditi u podzemlju s Velesom, a svaki put kad se “oslobodi” donosi na zemlju proljeće.

Jarovit po izlasku na površinu otkriva da uživa u tjelesnoj aktivnosti, a najviše u borbi. Iako je bio čarobnjak, bio je zaljubljenik u tudumska oružja svih vrsta, a posebno bodeže. I sam je volio nositi bodež, a legenda kaže da ga je začarao tako da ga bodež upozori kad mu se neprijatelji približavaju. Nije poznato gdje je bodež sada, no stručnjaci povijesti magije smatraju kako ga je Jarovit negdje sakrio te da ga može pronaći onaj tko ga je dostojan.

Sam Jarovit smatrao se pomalo zaštitnikom tuduma (što mu je zajedničko s Ladom, a različito od Morane kojoj su tudumi poprilično nebitna bića) te je često promatrao tudumska naselja kako bi im po potrebi mogao pomoći.

Kako se u to vrijeme čarobnjaci nisu imali potrebu toliko skrivati pred tudumima, volio se petljati u njihove borbe koristeći svoje magične moći te su ga tudumi počeli prozivati bogom i pokrenuli kult štovanja, što je poprilično laskalo njegovom egu.

Jednom je prilikom ubio medvjedicu koja je napadala tudumsku djevojčicu, spasivši joj tako život. Nakon proslave koju su mu mještani priredili, doteturao je do nekakvog skloništa te je tamo zaspao. Probudila ga je mokra njuškica koja ga je gurkala tražeći hranu. Pokazalo se da se radi o mladunčetu ubijene medvjedice. Zaključivši da mali medo ne može preživjeti bez majke, Jarovit preuzima odgovornost te brigu o mladunčetu koje se sve više veže za njega te mu postaje pratioc na svim njegovim pustolovinama.

Oboje ratnici, čarobnjak i životinja postali su jedno drugom obitelj i vjerni suborci, a zimi, kad se Jarovit morao vraćati u Velesovo carstvo, medvjed bi se sklonio u svoju špilju te tamo prezimio čekajući svoga prijatelja da se vrati.

grb Jarovit.jpg

Jarovitov dom

Pripadnici Jarovitovog doma zaštitnici su pravde, hrabri i pošteni, uvijek spremni za borbu. Veseli su i glasni, često impulzivni u svojim odlukama.