Lada.jpg

Lada

Lada je nježna osoba, prepuna dobrote, milosti i ljubavi prema svim živim bićima. Ljubiteljica prirode, većinu vremena provodila je svirajući i pjevajući biljkama i životinjama.

Njezina je glazba hranila okolna bića, cvijeće je cvjetalo na prve zvuke njezinoga glasa, voćke su davale plodove, trava je bujala, a životinje uživale u obilju. Često su joj se ptice pridružile u pjesmi, koja se znala čuti sve do tudumskih naselja.

Lada je gajila posebnu nježnost prema tudumima. Prepuna majčinskih osjećaja, uvijek je imala zaštitnički poriv prema bićima koja se nisu mogla za sebe brinuti, a tudume je doživljavala takvima. Svojom je glazbom često obogaćivala njihove  usjeve, posebice nakon Moranine zime te su je tudumi prozvali božicom ljepote i plodnosti.

Upravo je ta majčinska aura ono što je privuklo Jarovita, koji svoju majku nikada nije upoznao, a Ladi se svidjelo imati nekoga o kome se može neprestano brinuti.

U vrijeme dok nema Jarovita Lada, ljubiteljica životinja, kako ne bi bila usamljena okuplja oko sebe razna bića, hraneći ih i dopuštajući im boravak u svom toplom domu. Posebno se sprijateljila s jednom srnom, koja ju je pratila i zimi i ljeti, baš kao medvjed Jarovita.

grb Lada.jpg

Ladin dom

Ladini učenici najčešće vole prirodu, prijateljski su i umjetnički nastrojeni, zalažu se za jedinstvo domova i mirna rješenja, zaštitnički su prema tudumima.