Morana.jpg

Morana

Perunova kćer, mudra i ozbiljna čarobnica, nikad nije imala previše empatije za tudume. Vjerovala je da je magija dar koji dobivaju samo oni koji su je dostojni, smatravši sebe jednom od najzaslužnijih osoba za primiti takav dar.

Često je iz razonode posjećivala snove tuduma kako bi ih plašila, od kuda i dolazi izraz "noćna mora". Tudumi su je prozvali božicom smrti i zime, štovali su je i bili u smrtnom strahu od nje, što je njoj laskalo.

Kad je bila dobre volje, voljela je obilaziti svoje "podanike", kako ih je zvala, te preobražena u risa promatrati čime se bave i kako vode svoje nemagične živote. Nerijetko je tako prikupljene informacije koristila u izradi veoma kreativnih noćnih mora.

U jednom od svojih pohoda susrela je privlačnog mladog čarobnjaka koji je poprilično besciljno tumarao šumom i zaokupio njenu pažnju. Mladić se zvao Jarovit i objasnio joj je kako je cijeli svoj život bio zarobljen u podzemlju, uspjevši tek nedavno pobjeći.

Morana je odlučila kako on sad pripada njoj, a Jarovit, koji je po prvi put vidio ženu, nije se pretjerano bunio. Idila je potrajala nekoliko mjeseci, a onda se u Jarovitu probudila znatiželja za drugim doživljajima. Morana je brojne prevare svog ljubavnika smatrala prolaznim hirom. Nije joj se to pretjerano sviđalo, ali vjerovala je da će joj se vratiti, sve dok jednog dana nije rekao da je zaljubljen u drugu čarobnicu - Ladu.

Bijesna i ponižena, Morana je žudila za osvetom. Odlučna u tome da Jarovit ne pripada nikome osim njoj, pozvala je Velesa, njegovog otmičara te mu pomogla ponovno ga zatočiti.

Zatočiti Jarovita nije joj bilo dovoljno. Želeći da svi pate kao i ona, svoj je bijes iskalila na okolnim tudumima. Mučila ih je hladnim vjetrom i snježnim olujama, uništila usjeve i rastjerala životinje, zbog čega su je tudumi prozvali božicom zime i smrti. Šarenilo u prirodi smatrala je osobnom uvredom, s obzirom da je za njega bila odgovorna Lada, čarobnica u koju se Jarovit zaljubio. Snježnim je pokrivačem prekrila prirodu kako je ne bi podsjećala na ljubavnu izdaju.

Nakon nekoliko mjeseci tuge i ljutnje, Morana se smirila. Snijeg je okopnio, sunce je zagrijalo, biljke su počele nicati, a životinje izlaziti iz svojim skloništa.

Susrevši se s Ladom, zavila ju je u svoj plašt želeći znati što se krije u njezinoj duši. Uvidjevši da se radi o dobroj i poštenoj osobi, punoj ljubavi prema svim živim bićima, odustala je od osvete. Smatrala je da, ako se Jarovitu sviđa netko toliko sladunjav, onda on nije toliko zanimljiv koliko se u početku činio. Moranin prijezir prema takvim osobama mogao se mjeriti jedino s dosadom koju osjeća u njihovoj prisutnosti.

Zbog ljubavi prema svom ocu, kojem je nedostajao zatočeni sin, Morana je sklopila pakt s Velesom. S obzirom da on nije htio potpuno osloboditi Jarovita, dogovorili su da će mladić provoditi nekoliko mjeseci u podzemlju, a ostatak godine na slobodi, ponavljajući taj ciklus svake godine. U doba zatočeništva, Morana je obvezna umrtviti prirodu i djelovati kao Velesova veleposlanica na zemlji. Zbog redovitih promjena vremenskih prilika ovisno o tome gdje se Jarovit nalazi, tudumi su izmislili pojam godišnjeg doba.

grb Morana.jpg

Moranin dom

Nakon osnutka Škole magije Morana u svoj dom prima učenike koji su ambiciozni, mudri, proračunati, ponosni. Često su dvolični, odnosno nepredvidljivih reakcija. Oni nisu ni dobri ni zli, ali većinski ne razmišljaju o "većem dobru". Ne zanima ih previše dobrobit zajednice, sve dok su oni sretni. Savjesni su i pošteni, iako poštenje kod njih ima malo drugačiju definiciju nego kod ostalih.