osnivači škole magije stara sušica

U slavenskoj mitologiji zvali su bogovima. No, zapravo su to bili moćni čarobnjaci koji nisu svoje moći skrivali od tuduma. Često su se Perun i Veles borili munjama i gromovima usred tudumskih naselja, uništavajući njihove kuće, polja i šume.

Najznačajniji za ovaj dio svijeta - oni koji su ovdje najviše djelovali, a zatim i osnovali Školu magije - bili su Perun, Jarovit, Morana i Lada.

 
 
Jarovit.jpg

Jarovit

Jarovit, Morana i Lada


Jarovit i Morana su blizanci, Perunova djeca. No, Veles je oteo Jarovita odmah po rođenju pa oni nikad nisu saznali da su brat i sestra. Nakon mnogo godina u Velesovom podzemlju, Jarovit se oslobodio i pobjegao u naš svijet.

Istražujući njemu do sada nepoznate krajeve, šetajući po obroncima Risnjaka, susreo je privlačnu mladu ženu, Moranu, koja mu je postala ljubavnica.

Međutim, Jarovit, koji je tek dobio svoju slobodu, bio je poprilčno vragolast nakon što se oslobodio podzemlja. Prijevara koja je najviše zaboljela Moranu bila je veza s Ladom.

Lada, mlada i lijepa vještica, svojom je nježnošću i dobrotom osvojila Jarovita, koji je uvijek patio na dame u nevolji.


Moranin plašt

Perun, želeći oraspoložiti svoju kćer Moranu, predložio joj je projekt školovanja za mlade vještice i čarobnjake, znajući da neće moći odoljeti prilici da vježba svoj autoritet i oblikuje mlade mozgove da budu njoj nalik.

I to je bio začetak Škole magije u Staroj Sušici. Perunov jedini uvjet je bio da se u školi nađe mjesta i za njegovog sina, Jarovita, koji je sa sobom doveo svoju odabranicu, Ladu.

Iako je prema Perunovim uputama Morana preuzela vođenje škole, svatko od njih osnovao je svoj dom u koji će primati učenike koje smatraju dostojnima.

Kako bi ih pravedno razvrstali, Morana je poklonila školi svoj plašt koji vidi u dubinu ljudske prirode. Taj se plašt i dan danas nalazi u školi i koristi za razvrstavanje.

Morana.jpg

Morana